Čtyři teoretické modely postavení emisní banky - Mach, Petr
Teoretické vymedzenie štyroch krajných modelov postavenia emisnej banky: emisia peňazí pod kontrolou vlády, nezávislá centrálna banka, slobodné bankovníctvo, emisia peňazí pod demokratickou kontrolou.