Škody v poľnohospodárstve nemusí vždy hradiť iba štát - Záborský, Ján
Poľnohospodárstvo je jednou z najrizikovejších oblastí podnikania. Faktory ovplyvňujúce vývoj v tejto oblasti. Zvýšený záujem poľnohospodárov o poistenie hospodárskych zvierat kvôli riziku nákazy. Tzv. nákazová pokladnica v Slovenskej poisťovni (SP). Poisťovaním poľnohospodárskych rizík sa v SR zaoberajú len štyri poisťovne. Poľnohospodárom chýbajú financie na poistenie. Často poľnohospodárom pomáha štát.