Assessment of cooperatives efficiency using stochastic parametric approach - Sojková, Zlata
Prezentácia výsledkov stochastického parametrického prístupu odhadu produkčných funkcií. Ako základ bola použitá klasická Cobbova-Douglasova produkčná funkcia. Na báze odhadu produkčnej funkcie sú odvodené outputovo orientované miery technickej efektívnosti. Údajovú základňu tvoria podnikové údaje za vybraný súbor 61 poľnohospodárskych družstiev z r. 1998 hospodáriacich v podmienkach s rôznou kvalitou pôdy. Z dosiahnutých výsledkov vyplýva, že je štatisticky preukazný rozdiel v priemernej úrovni technickej efektívnosti v prospech podnikov lokalizovaných v lepších podmienkach.