Ak zákazník, tak lojálny! - Môciková, Renata
Schopnosť firmy udržať si zákazníka a pripraviť atraktívny lojalitný program sa stáva konkurenčnou výhodou a jednou z podmienok úspešného fungovania na trhu. Systém operatívnej stratégie a poskytovania služieb. Postup zavádzania lojalitného systému. Lojalitné programy.