Súlad stratégií a potrieb zákazníka - DeFeo, Joseph A.
Uplatňovanie organizačnej stratégie v procese strategického nasadenia. Prejavy v zlepšení služieb pre zákazníkov a vo zvyšovaní ich spokojnosti a lojality zákazníkov. Charakteristika desiatich krokov na zavedenie stratégie do kultúry, štruktúry a celkových operácií organizácie.