Štát ako právnická osoba v občianskoprávnych vzťahoch a postavenie ministerstiev z hľadiska ich spôsobilosti mať práva a povinnosti - Ficová, Svetlana
Spôsobilosť mať práva a povinnosti tzv. právnu subjektivitu majú fyzické osoby a právnické osoby. Rozdielnosti v nazeraní na otázku, či v občianskoprávnych vzťahoch a teda aj v občianskom súdnom konaní vystupuje ako právnická osoba vlastným menom vždy štát. Tri varianty v ktorých sa tieto názory prejavujú. Spornou problematikou zostáva otázka právneho postavenia ústredných orgánov štátnej správy (ministerstiev) z hľadiska ich spôsobilosti mať práva a povinnosti, t.j. či sú právnickými osobami v zmysle Občianskeho zákonníka a či majú procesnú spôsobilosť podľa Občianskeho súdneho poriadku.