Charakter státu a politického systému v ideologických představách současných islamistických hnutí na - Bureš, Jaroslav
Chápanie islamizmu, resp. islamského fundamentalizmu. Charakteristické vlastnosti islamských hnutí. Demokracia a islam. Školy islamského myslenia. Islamské právo-šaría ako základ islamského legislatívneho systému. Oddelenie štátu od náboženstva. Ekonomické a sociálne rozmery islamského štátu. Kríza islamského národného štátu v období globalizácie.