Faktory vonkajšieho prostredia
Z Prognózy rozvoja Slovenska do roku 2010, ktorú pripravili pracovníci SAV. Zameranie prognózy - 1. vonkajšie prostredie Slovenska, 2. národná identita a hodnoty spoločnosti, 3. právny štát, 4. sociálno-demografická štruktúra a rodina, 5. konkurencieschopnosť a alternatívy rastu ekonomiky, 6. životné prostredie, 7. sídelný a regionálny rozvoj. Členstvo v NATO a EÚ. Visegrádska štvorka.