Nová dimenze chudoby a chudinství - Tomeš, Igor
Problém chudoby v dejinách civilizácie. Regulácia chudoby a dobrovoľná filantropia (cirkev). Zospoločenštenie dobročinnosti. Zmena v chápaní chudoby - od sociálnej starostlivosti k povinnému sociálnemu zabezpečeniu a k sociálnej ochrane. Globalizácia sociálnych problémov. Globálne riziká chudoby.