Politika tretej cesty rozkladá hospodársky systém - Dančo, Jozef
Usporiadanie spoločenského systému a jeho účinky na hospodársky vývoj. Rôznorodé predstavy (vízie) rozvoja Slovenska, Európy a sveta. Odlišné kapitalizmy v USA a v Európe hlavne vo výkonnosti ich hospodárstiev. Tretia cesta - ako voľba medzi dvoma systémovými krajnosťami.