Význam politicko-ekonomických faktorů v období transformace - Kadeřábková, Anna
Prierez dostupnými alternatívnymi prístupami k hodnoteniu transformácie na pozadí rastovej výkonnosti evropských tranzitívnych ekonomík, vrátane porovnania s vybranou skupinou vyspelých krajín. Tieto prístupy sú rozdelené do štyroch základných oblastí. Prvý zahrňuje úroveň ľudského rozvoja vrátane dôchodkovej nerovnosti a úroveň politických práv a občianskych slobôd. Druhý porovnáva počiatočné podmienky, ktoré krajiny zdedili z obdobia socializmu, rýchlosť a rozsah liberalizácie (tzv. štrukturálnych reforiem). Tretia oblasť hodnotí kvalitu transformácie inštitúcií vrátane vývoja ekonomickej slobody. Štvrtá je venovaná korupcii, ktorá v niektorých tranzitívnych ekonomikách predstavuje závažný problém politického a ekonomického prostredia.