Slovenské knižnice uviazli v minulom storočí - Herdová, Marcela
Súčasný stav slovenských knižníc - nedostatok peňazí na nákup literatúry, nezáujem sponzorov, znižovanie záujemcov o požičiavanie kníh. V r. 2000 bol prijatý nový knižničný zákon, bola pripravená stratégia slovenského knihovníctva aj elektronizácia knižníc. Tieto riešenia však nie sú kryté reálnymi peniazmi. Starnutie fondov knižníc. Snaha o získanie sponzorov. Starnutie knihovníkov. Fakty o slovenských knižniciach.