Gibraltar: poslední koloniální mohykán v Evropě - Košťál, Vratislav
Geograficko-ekonomický pohľad na Gibraltar. Hospodársky rozvoj krajiny. Historické korene anglicko-španielskeho sporu a gibraltarská emancipácia. Šesťdesiate roky - autonomizácia kolónie a španielska blokáda. Európska integrácia a oteplenie anglicko-španielskych vzťahov. Súčasný vnútropolitický vývoj Gibraltaru.