Uplatňovanie sociálnej politiky voči rómskemu etniku - Solčanský, Emil
História riešenia rómskej otázky. Reformy a asimilačné nariadenia Márie Terézie a Jozefa II. Riešenie cigánskej otázky po smrti Jozefa II. Právomoc obcí voči Rómom. Počet Rómov v r. 1918 a ich postavenie po skončení vojny. Riešenie cigánskej otázky v jednotlivých župách. Konflikty v spolunažívaní. Likvidácie rómskych osád. Snahy o zladenie vzťahov Rómov s majoritným obyvateľstvom po r. 1918. Riešenie rómskej otázky po r. 1945.