Cieľ nových stratégií obchodu: fascinácia zákazníka a zážitok z nákupu - Lesáková, Dagmar, 1949-
Jednou z najnovších stratégií obchodných jednotiek je stratégia vytvárania obchodného zážitku. Charakteristika stratégie zážitku zákazníka. Elementy obchodného zážitku. Nástroje obchodného zážitku. Príklady uplatňovania metód fascinácie.