Před třiceti lety zanikl brettonwoodský systém - Helísek, Mojmír
Pravidlá povojnových medzinárodných menových vzťahov uzavreté v lete 1944 v Bretton Woods boli stanovené Dohodou o Medzinárodnom menovom fonde (MMF). Podpora kurzovej stability. Zlatý dolárový štandard. Kríza britskej libry. Revalvácia nemeckej marky. Kolaps systému v roku 1971. Úprava stanov MMF v roku 1978 - legalizácia floatingu.