Postupný zánik tradičných protikladov - Fidrmuc, Jaroslav
Diskusie o perspektívach mesta a dediny sa objavovali už v minulom storočí. Prognózy o koncepciách deurbanizácie, ktoré sa však nenaplnili. Perspektívne sa vidiek čoraz viac bude približovať mestám a naopak. Počet miest na Slovensku. Slovensko na jednej strane v prekonávaní protikladu miest a dedín dosť pokročilo. Na druhej strane je tento proces zabrzdený nízkym rozvojom výrobných síl.