Sankční (donucovací) opatření s použitím síly v mezinárodní politice - Ondřej, Jan
V súčasnom medzinárodnom systéme založenom na zásade zvrchovanej rovnosti medzi štátmi majú stále štáty rozhodujúcu úlohu pri vytváraní noriem i pri vynucovaní ich dodržiavania. Historický vývoj vzťahov medzi štátmi a meniaca sa povaha medzinárodného práva. Zmena spôsobov a sankčných postupov. Absencia jednotného názoru na použitie sily ako prostriedku, ktorý má byť sankciou za porušenie určitého záväzku.